Perfect Pop Records

Perfect Pop Records

POP33 – Dagbladet

Flair For Darjeeling (deluxe edition)
Artist: The Loch Ness Mouse
Plateselskap: Hype City/VME

5-large 

 

Loch Ness hvem?

THE LOCH NESS MOUSE: Og hva gjør så The Loch Ness Mouse fra Skulerud på Høland sammen med disse bautaene i norsk rockhistorie? (Plata ble anmeld sammen med Hunting High And Low (deluxe edition) og Scoundrel Days (deluxe edition) av a-ha og Industrial Silence (deluxe edition) av Madrugada.)

Jaså, du hadde «glemt» å sjekke dem ut?

Ikke fått med deg at de faktisk, i hvert fall i noen minutter eller et kvarter av gangen, er norsk rocks aller, aller beste minst kjente band?

I tre minutter og tjue sekunder, på låten «Vespa 50», spilt inn til gruppas debut-EP i 1993, er de forresten Universets deiligste skrangleband noensinne.

«Vespa 50» er så bra at den var et soleklart høydepunkt på bandets 1999-utgitte «Flair For Darjeeling», og i remastret utgave et soleklart høydepunkt i 2010.

Det har til og med sneket seg med et bitte lite to-toners gitarforspill fra originalteipene, hvilket er omtrent som å finne et par ekstra, bortredigerte sider av «Møte ved milepælen» av Sigurd Hoel eller en ekstra punchline i en KLM-sketsj.

The Loch Ness Mouse sluttet å være skranglete etter denne plata, de ble Hølands og et av Norges fineste band på ordentlig, og spilte ved siste korsvei sofistikert og blankpolert nysoul og r&b.

De ble dyktigere og mer sofistikerte musikere etter hvert, og utforsket randsonene i soundet sitt — fra den mykeste Beach Boys og Steely Dan til Sade i silkemorgenkåpe — og har nok i egne ører laget ufattelig mye bedre plater enn dette seinere.

Men dette er en klassisk debut nettopp fordi den er viljens og talentets overlegne triumf over tekniske begrensninger, liten distribusjon og annet bransjeherk.


Perfect Pop Records, Postboks 783 Sentrum, 0106 Oslo • perfectpop@perfectpop.no